Hazırladığınız web sayfalarını yüklemek için bir alana ihtiyacınız vardır. Sitenizin çalışması için konfigüre edilmiş olan sunucularda sizin için ayrılan alana hosting denir. Hosting hizmeti bilgisayarlardan daha güçlü olan sunucu dediğimiz makinalar üzerinden sağlanmaktadır. Sunucular sürekli açık ve günün her saati erişilebilir olmak zorundadır. Size gece 03:00' te bile bilgisayarınızdan www.unsalanweb.com adresine girdiğinizde web sitesi karşınıza geliyorsa o anda sizin bilgisayarınız bizim sunucumuza bağlanıp bizim sitemize ait olan dosyaları sizin bilgisayar ekranına taşıyor demektir. İşte bunun için sunucuların sürekli açık ve internete bağlı olmaları gerekir. Sunucular datacenter dediğimiz özel odalarda saklanmaktadır. Bu odalarda sürekli bir sistem mühendisi, jeneratör, klima, metro internet (yüksek hızda internet) olması gerekmektedir. Tüm bu materyaller bir araya geldiğinde sunucu ve hosting hizmeti sağlanmış olmaktadır. Ayrıca maillerde yine bu sunucular üzerinden sağlanmaktadır. Hosting hizmeti domainin dns üzerinden sunucuya yönlendirilmesi ile çalışmaktadır. Hem web siteleri hem mail adresleri sunucu üzerinden ip protokolü ile sizin bilgisayarınızla bağlantı kurmaktadır. Günümüzde bir çok yerli ve yabancı firma hosting işlemi yapmakta ve sizlere aldığınız domain adının aktif hale getirilmesi için yer tahsis etmektedir. Bu yer tahsis işlemi (hosting) aylık yada yıllık olarak kira usulü ile yapılmaktadır. Hosting işlemlerinde sizler için önemli noktalar şunlardır;
- Hız (Sitenizin açılma hızı)
- Siteniz için size verilecek alan boyutu (MB)
- Desteklediği programlar ve genel özellikler
Bunları önem sırasına göre teker teker açıklayalım.
HIZ: Sitenize ait sayfaların yüklenme hızı burada çok önemli bir unsur oluşturmaktadır. Gezilen sitelerin sayfalarının yavaş olarak gelmesinin yada gelmemesinin iki önemli nedeni vardır. Bunlardan ilki internete bağlandığınız bilgisayarın yeterli aksama sahip olamamasından kaynaklanan nedenlerdir. İkincisi ise hostingden daha doğrusu hosting aldığınız serverdan kaynaklanan nedenlerdir. Şayet hosting aldığınız Server’ın internete çıkış hızı düşük ise ya da kapasitesinin üstünde hosting hizmeti veriyorsa doğal olarak sayfalarınızın yüklenme hızı yavaş olur. Ayrıca hız konusu sayfalarınızın boyutu ve hazırlandıkları programlarla da alakalı olduğunu hatırlatalım. Çünkü bazı siteler flash ve animasyon programları ile hazırlanır. Bu durum HTML formatta hazırlanan sitelere oranla flashlı sitelerin daha yavaş açılmasına neden olur.
Verilecek Alanın Boyutu: Diğer maddelere de göz atacak olursak; size verilecek alan boyutu (kaç megabayt ) ücrete göre de değişiklik göstermektedir. Siz konusuna göre hazırlayacağınız sitenize ne kadarlık bir alan gerekli ise o oranda hosting alanı talep edeceksiniz. Geniş kapsamlı ve içeriği fazla bir site düşünüyorsanız sitenize verilecek alanın boyutu da büyük olması gerekir. Verilecek alan iki açıdan önemlidir; birincisi daha öncede ifade ettiğimiz gibi hazırlanacak sitenin boyutu açısından, ikincisi ise e-mailler açısındandır. Çünkü yapılan tasarımla beraber verilen maillerde aynı alanı paylaşır. Eğer verilen hosting alanı küçük ise belli bir süreden sonra mail trafiğinde sorunlar ortaya çıkabilir.
Server Desteği: Web hostingde bir diğer önemli nokta da kullandığınız program ve veritabanını kiraladığınız sunucusunun desteklemesidir. Günümüzde artık internet siteleri tanıtımın yanında hazırlanan dinamik formlar sayesinde daha farklı işlevleri de (İş başvuru formları, talep formları, kredi kartı ile satış gibi) yerine getirmektedir. Bu tür formların hazırlanması özel programlama dilleri (ASP, PHP, SQL gibi) ile yapılmaktadır. Örneğin ASP destekli bir sitenin çalışabilmesi için sitenin server tarafında ASP ile yapılmış formları destekleyen programların kurulu olması gerekir.
Hosting işlemlerini yaptırırken bunlara dikkat etmeniz gerekir. Bu konuda o kadar çok farklı özellik var ki, sizlere amacınıza yönelik olarak her konuda doğru yönlendirme yapmaya hazırız.
DOMAIN NEDİR ?
Domain (alan adı) internet üzerinde kelimelerin ya da rakamların tescil edildiği isimlerdir. Web sitelerinin bir isimler yani adresleri olmak zorundadır. unsalanweb.com bir domaindir, bu domain dns protokolü ile bir hosting hizmetine bağlanır ve ip adresleri üzerinden yayın yapar. Her web sitesinin bir domaini olmak zorundadır. Domain olmazsa web siteleri sadece ip adresleri üzerinden çalışabilir bu da çok fazla tercih edilen bir sistem değildir. Domain aynı zamanda sizin, yada sahip olduğunuz şirketin İnternetteki kimliğidir. İnternette yer almak istediğiniz takdirde ilk olarak alan adınızı (domain) satın almanız gerekir. Alan adınızın uygun, kolay ve hatırlanabilir olması önemlidir. Sahibi bulunduğunuz firmanız, tanınmış olan soyadınız, markanız için halen alan adı almadıysanız bunu en kısa zamanda almanızı öneririz. Günümüzde birçok firma bunu zamanında yapmadığı için ya çok yüksek meblağlar ödeyerek isimlerini almak, ya da çok farklı ve uygun olmayan isimler altında firmalarını İnternete açmaktadır.
Domainler genel olarak iki ana gruba ayrılırlar:
1. Uluslararası domainler:
Bu tip domainler ABD’den ICAAN konsorsiyumuna kayıtlı firmalardan alınır. Bu domainler de ilk başvuran alır kuralı geçerlidir. Bu ne demektir? Size veya firmanıza uygun bir domaini sizden önce herhangi birisi başvurmamışsa üzerinize kayıt edebilirsiniz. Şayet alınmışsa; ya alan kişi ile irtibat kurup yüksek meblağlar ödeme durumunda kalırsınız yada farklı bir isimde yeni bir domain alırsınız. Bu domainlerin diğer bir özelliği de kayıt sırasında herhangi bir belge istenmemesidir. Bundan dolayı günlük hayatta kullandığımız kelimelerden, şehir ve bölge adlarına, sektörel terimlerden, ünlülerin adlarına kadar her şey domain olarak kaydedilmektedir. Neden kaydediliyor diye aklınıza bir soru geldiyse cevabı şu; bütün bu domainler ilerde lazım olur düşüncesi yüzünden kaydedilmektedir. Yani ilerde çok para eder düşüncesi ile. Uluslar arası domainler uzantılarına göre de sınıflandırılır; en çok bilinen uzantılar .com,.net, ve .org’dur.
2. Coğrafi veya yerli domainler:
Bu domainler de uluslar arası domainler gibi aynı uzantılara sahiptir. Aralarında ki farka gelince. Bu domainler de tescil edildikleri ülkenin internet takısı domainin sonuna gelir. Örneğin domaini Türkiye’den almışsanız domainin sonuna Türkiye’nin internetteki uzantısı .tr eklenir. Bu domainlerin tescil işlemlerini Türkiye’de ODTÜ yürütmektedir. Yerli domainlerde ilk başvuran alır kuralı geçerli değildir. Ayrıca ODTÜ kendisine verilen yetkiyle com.tr, k12.tr ve gen.tr uzantılarında domainde tescil etmektedir. Kuruluşunuz açısından önemli performans göstergeleri içeren bir genel gösterge tablosuyla başlayın. Arama motoru optimizasyonu denen SEO gösterge tablosu oluşturun. Tabloların hepsi sürükle bırak özelliğini destekler, yüksek düzeyde özelleştirebilirsiniz.
DNS NEDİR ?
DNS host isimleri ile IP adresleri arasında eşleştirmeler yapan dağıtılmış bir databasetir. DNS server verilen bir makina adının IP adresini çözerek makinaların Internet üzerinde host ismleri ile haberleşmelerine olanak tanır. Bu ayrık database sistemi Internetin başarısında büyük bir rol oynar. Internet üzerinde makina isimlerinin dağıtılması bir makina üzerine gelebilecek fazla yükü alır. Tek bir kişinin veya kurumun Internet isimlerini Internetin büyüme hızına paralel olarak tutabilmesi imkansızdır. Internet komitesi bu sorunu Domain Naming System’ i (DNS) kurarak çözmektedir.
İsmi aldığınız yere DNS bilgilerini verdiğiniz takdirde, alan adınız o sunucularda sizin için açılan hostinge yönlenmiş olacaktır.
Başka bir yerden almış olduğunuz ismi bizim sunucularımıza yönlendirme işlemini sizin adınıza biz yapmaktayız. Kendiniz bu yönlendirmeyi yapmak isterseniz. İsmi aldığınız yere bu DNS bilgilerini verdiğiniz takdirde, alan adınız bizim sunucularımızda sizin için açılan hostinge yönlenmiş olacaktır. Sitenizin hangi sunucuda açıldığını öğrenmek için iletişim bilgilerimizden bize ulaşın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder